Nachtelijk uitje voor mensen met lichtallergie

Tientallen mensen die allergisch zijn voor licht hebben een nacht lang sterren bekeken in de Sterrenwacht Quasar in Hoeven.
 
Aanleiding voor deze nachtelijke openstelling is de zelfmoord van Hannelore Kohl, de echtgenote van de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl.
 
Hannelore Kohl
Hannelore Kohl leed al jaren aan een lichtallergie, waardoor zij zonlicht en fel lamplicht moest vermijden. De laatste jaren kwam zij nauwelijks het huis uit. De sterrenwacht wilde iets speciaals doen voor mensen die door hun overgevoeligheid voor licht overdag weinig mogelijkheden hebben ergens heen te gaan. Voor het nachtprogramma heeft de Hoevense sterrenwacht contact gezocht met de patiëntenverenigingen EPP en CPLD, wiens leden overgevoelig zijn voor licht.
 
Lichtallergie
Ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlanders hebben huidproblemen die veroorzaakt worden door licht. In ongeveer 250 gevallen is dat zo ernstig dat de patiënten niet naar buiten kunnen. Zij kunnen dan niet tegen een bepaalde UV-straling. Halogeenlampen, zonlicht, maanlicht en TL-licht zijn uit den boze. Televisie en computers kunnen weer wel. De ziekte kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet.
 
De sterrenwacht heeft tot nu toe veel positieve reacties gekregen. Slechts een enkeling vindt het jammer dat het nachtelijk initiatief naar aanleiding van een zelfmoord plaatsvindt, maar het is altijd prettig als er aandacht aan de aandoening wordt besteed, zo laat de woordvoerster van EPP weten.
 
Site tips:
– De site van sterrenwacht Quasar
– Website van Ons Licht, de patiëntenvereniging voor mensen die CPLD hebben
– Artikel Algemeen dagblad
 
(c) NOS 2001

CategorieënGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *