Mensen met Erytropoietische Protoporphhyrie zijn overgevoelig voor zichtbaar licht, buiten maar ook binnen door glas en kunstlicht (halogeen mn). De volwassenen krijgen nu een nieuw medicijn: Scenesse©.
Voor de meeste is de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbeterd en pijn en vooral de angst vermindert. Zonder het medicijn is het moeilijk om zich buiten te begeven, in het openbaar vervoer, in moderne lichte kantoren of bij elk ander sociaal evenement (speeltuin, bbq, wandeling etc).
De schadelijke stralen dringen door glas heen en ook indirect contact met dit licht via weerkaatsing, zoals b.v. onder een parasol, kan hevige pijn tot gevolg hebben. Patiënten zijn allergisch voor het paarse en het groene deel van licht, vooral voelbaar in zonlicht. Blootstelling van de huid aan het zonlicht of ander licht kan een overheersende pijn veroorzaken, die dagenlang kan aanhouden. Aan de huid valt dan, behalve zwellingen, en soms bloeduitstortingen, of opengescheurde huid bij ernstige gevallen, weinig te zien.
Het meest vervelende is dat deze pijn en jeuk hierna dagen kan aanhouden. En met de onzichtbaarheid van de huid worden patiënten vaak als “aanstellers” aangezien.
EPP is een erfelijk bepaalde stofwisselingsziekte, die zich reeds op jonge leeftijd openbaart. In Nederland komt EPP bij ± 300 mensen voor.